Grzyb Reishi – Wszystko co powinieneś wiedzieć

reishi grzyb artykuł

Grzyb reishi jest gatunkiem grzyba jadalnego, który od pokoleń wykorzystywany jest w chińskiej medycynie ludowej. Wykazuje szereg korzystnych właściwości, do których można zaliczyć działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe. Jak stosować grzyby reishi w diecie? W jakich chorobach i schorzeniach mogą mieć zastosowanie grzyby reishi? Na te pytania i wiele innych znajdziesz odpowiedź w poniższym artykule. 

Spis treści:

  1. Grzyb reishi – król wśród grzybów?
  2. Czym jest grzyb reishi?
  3. Historia i tradycyjne wykorzystanie grzyba reishi
  4. Składniki odżywcze i korzyści zdrowotne grzyba reishi
  5. Jakie choroby i schorzenia może pomóc w leczeniu grzyb reishi?
  6. Jak stosować grzyb reishi w diecie?
  7. Skutki uboczne i przeciwwskazania stosowania grzyba reishi
  8. Gdzie można kupić grzyb reishi i jak wybrać najwyższej jakości produkt?
  9. Podsumowanie – jak grzyb reishi wpływa na zdrowie i dlaczego warto go stosować?

Grzyb reishi – król wśród grzybów?

Grzyb Reishi jest często określany jako ,,król wśród grzybów’’ ze względu na swoją popularność w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej oraz z powodu  bogactwa związków bioaktywnych, które mają korzystny wpływ na zdrowie organizmu. Grzyby te były bowiem od pokoleń wykorzystywane prawie na wszystkie dolegliwości i zyskały miano ,,eliksiru nieśmiertelności’’. 

Czym jest grzyb reishi?

Grzyb reishi, (łacińska nazwa grzyba reishi – ganoderma lucidum) nazywany inaczej lakownica żółtawa, jest skarbnicą bioaktywnych substancji, które wykazują korzystne efekt zdrowotny. Te grzyby są dobrym źródłem polisacharydów, które wykazują działanie przeciwzapalne i immunomodulujące. Są również bogate w sterole, liczne polifenole, triterpeny, błonnik pokarmowy i alkaloidy. 

Reishi biowen

Historia i tradycyjne wykorzystanie grzyba reishi

Tradycyjne wykorzystanie grzyba reishi w medycynie chińskiej sięga bardzo odległych czasów. Jest on uważany za jeden z najważniejszych produktów medycyny ludowej. Od wieków był wykorzystywany w celu wsparcia układu odpornościowego organizmu, dzięki licznym właściwościom przeciwzapalnym, antyoksydacyjnym i przeciwdrobnoustrojowe. Grzyby reishi były również stosowane w celu wsparcia płodności i wsparcia procesu odchudzania. Dodatkowo wierzono w ich odmładzające właściwości, ponieważ były stosowane w celu wydłużenia życia i poprawy zdrowia.  

Składniki odżywcze i korzyści zdrowotne grzyba reishi

Grzyby reishi zawierają niewielkie ilości białka, węglowodanów i tłuszczu, dzięki czemu mogą być uznawane za produkt niskoenergetyczny. Mimo to są źródłem licznych substancji bioaktywnych, które wykazują korzystne działania na zdrowie organizmu. Po pierwsze są źródłem beta-glukanu, czyli rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Beta-glukan wpływa na zwiększenie uczucia sytości oraz wpływa na obniżenie stężenia glukozy w surowicy krwi. Grzyby reishi są również dobrym źródłem polifenoli o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych. Właściwości antyoksydacyjne polegają na neutralizowaniu wolnych rodników, które powstają w organizmie pod wpływem różnych czynników zewnętrznych i wewnętrznych. Ich nadmiar może powodować uszkodzenie komórek ustroju, czego konsekwencją są poważne choroby. Dlatego warto w swoim jadłospisie uwzględniać produkty takie jak grzyby reishi, ponieważ mogą zmniejszać ryzyko wielu chorób. Po drugie, grzyby reishi są również dobrym źródłem witaminy B2, B3 oraz składników mineralnych takich jak potas, selen, wapń, żelazo i magnez. Do innych korzyści zdrowotnych grzyba reishi można zaliczyć działanie przeciwnowotworowe. W wielu krajach prowadzone są liczne badania z wykorzystaniem tej odmiany grzybów w terapiach przeciwnowotworowych. 

reishi wygląd

Jakie choroby i schorzenia może pomóc w leczeniu grzyb reishi?

Leczenie chorób i schorzeń grzybem reishi były już praktykowane ponad 2 tysiące lat temu. Ich efekt terapeutyczny wywiera korzystny wpływ między innymi na zdrowie układu sercowo-naczyniowego. Regularna konsumpcja grzybów reishi wpływa na obniżenie i regulację ciśnienia tętniczego krwi, przyczynia się do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego i zapobiega odkładaniu się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. Dodatkowo grzyby reishi zmniejszają stężenie glukozy w surowicy krwi oraz przyczyniają się do zwiększenia wrażliwości tkanek na działanie insuliny, dzięki czemu są pomocne w walce z insulinoopornością. Aktualnie prowadzone są badania w celu ustalenia, jakie działanie terapeutyczne wykazują grzyby reishi w zapobieganiu i leczeniu chorób wątroby. W badaniach in vitro zaobserwowano, że wpływają one na obniżenie stężenia enzymów wątrobowych, fibrynogenu i białka C-reaktywnego (CRP), co wskazywało na ich lecznicze właściwości. Grzyby reishi mogą być również pomocne podczas redukcji masy ciała. Mogą stanowić ciekawy niskoenergetyczny dodatek do dania, który znacznie zwiększy uczucie sytości po posiłku.  

Jak stosować grzyb reishi w diecie?

Grzyby reishi można stosować na kilka różnych sposobów  w diecie. Mogą one posłużyć jako dodatek do domowego ramenu. Wystarczy, że dodasz je do reszty gotowanych składników. Dzięki temu cenne składniki, które są w nich zawarte, przedostają się do wywaru. Pozostałości grzyba możesz pokroić i następnie podsmażyć na patelni wraz z sosem sojowym, dzięki czemu uzyskasz przepyszny dodatek do wielu dań. Innym sposobem na przygotowanie grzybów reishi jest napar, który uzyskuje się poprzez zalanie pokrojonych suszonych grzybów gorącą wodą. Taki napar można pić zamiast kawy i herbaty. Suplementacja grzybami reishi może być ciekawą formą dla osób zabieganych. Wystarczy, że dziennie spożyjesz zalecaną ilość preparatu przez producenta. 

resihi wygląd

Skutki uboczne i przeciwwskazania stosowania grzyba reishi

Grzyby reishi, pomimo ich korzystnego wpływu na organizm, nie mogą być stosowane przez wszystkich. Do przeciwwskazań do ich stosowania zalicza się niskie ciśnienie tętnicze krwi i problemy z krzepnięciem. Dodatkowo ich spożycie może niekiedy powodować niechciane sytuacje. Do skutków ubocznych stosowania grzybów reishi można zaliczyć:

  • interakcje z innymi lekami (szczególnie jeśli przyjmujesz suplement diety zawierający grzyby reishi bez odstępu czasowego od przyjęcia leku), 
  • alergie, 
  • bóle głowy,
  • problemy żołądkowe. 

Gdzie można kupić grzyb reishi i jak wybrać najwyższej jakości produkt?

Jak wybrać i gdzie kupić grzyb reishi? Najlepszym miejscem na zakup tego typu produktów są sklepy specjalistyczne. Dzięki temu często możesz liczyć na wsparcie i dużą wiedzę producenta w danym zakresie i jak najlepszą jakość oferowanych produktów. 

Podsumowanie – jak grzyb reishi wpływa na zdrowie i dlaczego warto go stosować?

Liczne antyoksydanty i polisacharydy w grzybie reishi wpływają na jego korzystny efekt zdrowotny. Grzyby reishi wykazują bowiem działanie przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwnowotworowe oraz ochronne na układ sercowo-naczyniowy. Dodatkowo mogą wspomagać proces redukcji masy ciała, poprzez zwiększenie uczucia sytości po posiłku. Grzyby reishi warto wprowadzić do codziennej diety, ponieważ są bogactwem wielu substancji bioaktywnych, które chronią organizm przed negatywnymi czynnikami zewnętrznymi, spowodowanymi szybkim rozwojem cywilizacji. 

 

Literatura: 

  1. Guggenheim AG, Wright KM, Zwickey HL. Immune Modulation From Five Major Mushrooms: Application to Integrative Oncology. Integr Med (Encinitas). 2014 Feb;13(1):32-44. PMID: 26770080; PMCID: PMC4684115.
  2. Sohretoglu D, Huang S. Ganoderma lucidum Polysaccharides as An Anti-cancer Agent. Anticancer Agents Med Chem. 2018;18(5):667-674. doi: 10.2174/1871520617666171113121246. PMID: 29141563; PMCID: PMC6624854.
  3. Fijałkowska A, Jędrejko K, Sułkowska-Ziaja K, Ziaja M, Kała K, Muszyńska B. Edible Mushrooms as a Potential Component of Dietary Interventions for Major Depressive Disorder. Foods. 2022 May 20;11(10):1489. doi: 10.3390/foods11101489. PMID: 35627059; PMCID: PMC9141008.
  4. Klupp NL, Chang D, Hawke F, Kiat H, Cao H, Grant SJ, Bensoussan A. Ganoderma lucidum mushroom for the treatment of cardiovascular risk factors. Cochrane Database Syst Rev. 2015 Feb 17;2015(2):CD007259. doi: 10.1002/14651858.CD007259.pub2. PMID: 25686270; PMCID: PMC6486141.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk (0)

Koszyk