Strona główna > Blog > Grzyby japońskie – rodzaje, właściwości i zastosowanie
Grzyby japońskie – rodzaje, właściwości i zastosowanie
Grzyby japońskie od pokoleń są wykorzystywane w medycynie ludowej. Dzięki swoim właściwościom, smakowi i wyglądowi coraz bardziej zyskują na popularności i są dostępne prawie we wszystkich zakątkach świata. Istnieje wiele rodzajów grzybów japońskich i każdy z nich kryje inne, unikatowe właściwości. Są one bowiem wykorzystywane już nie tylko w kuchni i medycynie ludowej, ale jak składnik wielu suplementów diety w celu poprawy niejednej funkcji organizmu.
Rodzaje grzybów japońskich
Grzyby są powszechnie wykorzystywane na całym świecie. Służą już nie tylko jako dodatek do dań, ale jako składnik wielu suplementów, które mają wspomóc pracę układów w organizmie oraz zmniejszać ryzyko rozwoju chorób. Do grzybów japońskich wykazujących takie właściwości, może zaliczyć:
- shimeji,
- nameko,
- matsutake,
- enoki,
- eryngii.
Shimeji
Shimeji są grzybami wywodzącymi się z Azji Wschodniej. Duże zainteresowanie nimi sprawiło, że są one już również uprawiane w Europie i Stanach Zjednoczonych. Grzyby te, charakteryzują się wysoką zawartością żelaza, cynku, magnezu, wapnia, fosforu i miedzi. Dodatkowo zawierają substancje, które wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym są one w stanie neutralizować wolne rodniki, których nadmiar może wpływać na rozwój wielu poważnych chorób. Ponadto wpływają one również na obniżenie stężenia lipoprotein LDL, które potocznie nazywane są ,,złym cholesterolem’’. Grzyby shimeji są, także źródłem beta-glukanu, który wpływa korzystnie na regulację stężenia glukozy we krwi.
Nameko
Grzyb nameko z dnia na dzień zyskuje na popularności w Europie. Wszystko za sprawą ich cennych właściwości. Grzyby te, są nie tylko źródłem cennych składników mineralnych, ale również i substancji aktywnych, które mogą wykazywać działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i antybakteryjne. Dodatkowo, podobnie jak grzyby shimeji wykazują działanie przeciwutleniające oraz wpływają na obniżenia lipoprotein LDL. Ponadto zawierają substancje o właściwościach przeciwnowotworowych, dzięki czemu mogą zmniejszać ryzyko rozwoju wielu nowotworów.
Matsutake
Matsutake to kolejna odmiana grzyba wywodząca się z Japonii o korzystnym wpływie na organizm. Regularne spożywanie tego grzyba sprzyja:
- regulacji stężenia glukozy we krwi,
- walce z wirusami oraz bakteriami,
- regulacji stężenia lipoprotein LDL we krwi,
- poprawie funkcjonowania układu odpornościowego.
Grzyby matsutake są znane ze swoich właściwości przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych oraz antyoksydacyjnych. Dodatkowo zawierają substancje aktywne, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Enoki
Enoki są grzybami japońskimi, które są bardzo popularne na całym świecie. Są one dostępne w sklepach pod różnymi postaciami, na przykład świeżej, sproszkowanej i suszonej. Ich właściwości zainteresowały wielu badaczy, dzięki czemu powstaje coraz więcej badań na ich temat. Wiadomo już, że wykazują one działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz wspomagają regulację stężenia glukozy we krwi.
Eryngii
Eryngii nazywane inaczej boczniakiem mikołajkowym są odmianą grzyba, który również zyskał na popularności dzięki właściwościom leczniczym. Podobnie Jak inne odmiany grzybów jest źródłem cennych składników mineralnych. Ponadto wykazuje również korzystne działanie na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz wspomaga regulację stężenia glukozy w surowicy krwi. Dodatkowo zawiera on substancje o właściwościach przeciwnowotworowych.
Zastosowanie grzybów japońskich
Grzyby japońskie mogą mieć wiele zastosowań. Po pierwsze możemy wykorzystać je jako dodatek do wielu dań, takich jak zupy, sałatki oraz makarony. Jednak, przed ich przygotowaniem najlepiej przeczytać dokładną instrukcję ich przygotowania, ponieważ może nieco różnić się od grzybów, które na co dzień wykorzystujemy w kuchni. Innym sposobem na zastosowanie grzybów japońskich jest zakupienie ich suplementów. Zawierają one wtedy skoncentrowane źródło wielu substancji, które korzystnie oddziałują na organizm. Przy wyborze warto kierować się ich właściwościami zdrowotnymi, ale także smakiem.
Literatura
- Li M, Ge Q, Du H, Lin S. Tricholoma matsutake-Derived Peptides Ameliorate Inflammation and Mitochondrial Dysfunction in RAW264.7 Macrophages by Modulating the NF-κB/COX-2 Pathway. Foods. 2021 Nov 3;10(11):2680. doi: 10.3390/foods10112680. PMID: 34828964; PMCID: PMC8621704. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34828964/
- Lin H, Lin TY, Lin JA, Cheng KC, Santoso SP, Chou CH, Hsieh CW. Effect of Pholiota nameko Polysaccharides Inhibiting Methylglyoxal-Induced Glycation Damage In Vitro. Antioxidants (Basel). 2021 Oct 10;10(10):1589. doi: 10.3390/antiox10101589. PMID: 34679724; PMCID: PMC8533542. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34679724/
- Yeh MY, Ko WC, Lin LY. Hypolipidemic and antioxidant activity of enoki mushrooms (Flammulina velutipes). Biomed Res Int. 2014;2014:352385. doi: 10.1155/2014/352385. Epub 2014 Aug 31. PMID: 25250317; PMCID: PMC4164374. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25250317/