Chińskie grzyby lecznicze – rodzaje, właściwości i zastosowanie

opcja 3

Chińskie grzyby lecznicze znajdują zastosowanie w ludowej medycynie chińskiej od pokoleń. Niektóre miały za zadanie dodać energii, inne wspomóc koncentrację, a jeszcze inne uspokoić. Obecnie niektóre z odmian chińskich grzybów są wykorzystywane nie tylko w medycynie ludowej, ale i współczesnej. Stanowią one składnik wielu skutecznych leków i preparatów, które na co dzień ratują życie ludzi. Poniektóre z odmian grzybów są wykorzystywane jako składniki suplementów diety. Nic w tym dziwnego, ponieważ zmniejszają one ryzyko rozwoju wielu chorób i wspierają pracę niejednego układu w organizmie.

Rodzaje grzybów chińskich 

Istnieją różne rodzaje grzybów chińskich i każde z nich ma inne, unikatowe właściwości. Poza charakterystycznymi cechami wszystkie grzyby są niskoenergetyczne i prawie w całości składają się z wody. Dodatkowo zawierają również witaminy i składniki mineralne, takie jak na przykład witaminy z grupy B, potas, fosfor, mangan, krzem i siarka. Do grzybów chińskich możemy zaliczyć takie rodzaje jak:

  • Reishi, 
  • Shiitake, 
  • Maitake, 
  • Cordyceps.

Reishi 

Grzyby reishi inaczej nazywane są ,,rośliną duchową’’ lub ,,grzybem nieśmiertelności’’. W Chinach są one uznawane za naturalny afrodyzjak i lek. Wszystko za sprawą aktywnych substancji, które są w nich zawarte.

Terapie z zastosowaniem grzybów reishi są bezpieczne i mogą być stosowane długotrwale. Są one idealnym dodatkiem do diety osób z obniżoną odpornością i brakiem energii. Dodają one energii i wspomagają walkę z wolnymi rodnikami, które mogą spowodować wiele szkód w organizmie. 

grzyb chiński reishi

Shiitake 

Grzyby shiitake to kolejne grzyby chińskie, które wykazują szereg właściwości leczniczych. Ze względu na swoje właściwości nazywane są również ,,eliksirem życia’’. Grzyby te zawierają lentinan, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe oraz obniża stężenie lipoprotein LDL, które potocznie nazywane są złym cholesterolem. Regularne spożywanie grzybów shiitake może, także wspomóc organizm w walce z cukrzycą. Dodatkowo zmniejszają ryzyko rozwoju otyłości i wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. 

shiitake grzyb chiński

Maitake 

Maitake są jadalnymi grzybami rozkładającymi drzewa. Nie są one zbytnio rozpowszechnione, ponieważ ich głównym miejscem występowania jest obszar półkuli północnej. Mimo to są to jedne z najbardziej znanych grzybów w Azji. Zawdzięczają to swoim właściwościom, do których można zaliczyć:

  • obniżenie ciśnienia krwi, 
  • poprawę profilu lipidowego, 
  • właściwości przeciwnowotworowe, 
  • regulację glikemii, 
  • ochronny wpływ na trzustkę, 
  • usprawnia funkcjonowanie układu odpornościowego, 
  • wspomaganie regulacji masy ciała.

maiitake grzyb chiński

Cordyceps 

Cordyceps jest pasożytniczym grzybem, który od wieków jest wykorzystywany w medycynie chińskiej. Ten rodzaj grzyba jest szczególnie ceniony ze względu na jego właściwości neutralizowania wolnych rodników. Wolne rodniki to są atomami lub cząsteczkami, które posiadają niesparowany elektron i mogą powodować wiele spustoszenia w organizmie. Dlatego warto zastosować w swoim jadłospisie substancje, które wykazują mocny potencjał antyoksydacyjny. Cordyceps wpływa łagodzi również stany zapalne toczące się w organizmie i usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego. Może być on również stosowany jako substancja zmniejszająca zmęczenie i stres oraz dodająca energii. 

cordyceps grzyb chiński

Jakie zastosowanie mają grzyby chińskie?

Grzyby chińskie uznawane są za adaptogeny. Adaptogenami nazywa się substancje, które zwiększają zdolność adaptacyjną organizmu. Dzięki ich działaniu organizm jest mniej podatny na działanie stresu oraz innych czynników negatywnie wpływających na jego funkcjonowanie. Stosowanie leczniczych grzybów chińskich może usprawnić funkcjonowanie wielu narządów i układów w organizmie, pomóc w neutralizacji stresu i zmęczenia oraz w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym. 

Literatura

  1. Wu JY, Siu KC, Geng P. Bioactive Ingredients and Medicinal Values of Grifola frondosa (Maitake). Foods. 2021 Jan 5;10(1):95. doi: 10.3390/foods10010095. PMID: 33466429; PMCID: PMC7824844.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7824844/
  2. Mallard B, Leach DN, Wohlmuth H, Tiralongo J. Synergistic immuno-modulatory activity in human macrophages of a medicinal mushroom formulation consisting of Reishi, Shiitake and Maitake. PLoS One. 2019 Nov 7;14(11):e0224740. doi: 10.1371/journal.pone.0224740. PMID: 31697749; PMCID: PMC6837746. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6837746/
  3. Cör D, Knez Ž, Knez Hrnčič M. Antitumour, Antimicrobial, Antioxidant and Antiacetylcholinesterase Effect of Ganoderma Lucidum Terpenoids and Polysaccharides: A Review. Molecules. 2018 Mar 13;23(3):649. doi: 10.3390/molecules23030649. PMID: 29534044; PMCID: PMC6017764. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29534044/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk (0)

Koszyk